Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

6/2021 Hát a fánk vót-e már?

Idén is ugyanezt a receptet vettem elő, mert nagy igény mutatkozott. Már 3 adagot sütöttem. Azt hiszem, holnap van az utolsó lehetőség, mert szerdán már vége a farsangnak. Nem tudom lesz-e még kedvem...

99422-1613411513-39aa59763304f67a89cf0aa0a3a51faa.jpg

Buli az nem volt, úgyhogy fánkba fojtottuk a bánatunkat. Most meg jöhet a böjt.

Szoktatok böjtölni?
  • Like
Reactions: 5 emberek

Hozzászólások

"Amikor kivirágzott a fánkfánk" egyből Bosnyák Viktória könyve jutott eszembe (@NaNa nálatok is jól jönne egy ilyen fa, nem unnál bele annyira a sütésébe;):)). Ez a zseniális könyvsorozat (A sirály a király?, A Nagy Szókincsrablás stb.) játékos formában tanítja meg a helyesírást és a nyelvtan szabályait, a szinonímákat, bővíti a szókincset stb.
Nade vissza a fánkhoz! Most olyan egészségügyi helyzet van nálunk, ugye apám ki van ültetve, és nem ehet bármit. Ehet, csak akkor leszakad a zacskó és elönti az ágyat a sz_r. Úgyhogy szegény édesanyámnak úgy kell kitalálnia, mi legyen a kaja, hogy külön se főzhet, mert apám nem vesz tudomást a diéta szükségességéről (csak anyám után ordítozik, ha baj van), egyébként is olyan finnyás, hogy olyat még csak egyet láttam, a nagyobbik lányomat, na és hogy a család többi tagjának is fűljön hozzá a foga. Nem egyszerű. Ezért nálunk a fánk kilőve. Sajnos én se tudok sokat enni belőle, nekem is odavan az epém meg az emésztésem is úgy rendesen. Rohadt idegesítő megöregedni!
A böjt, hát igen, egyébként is el kellene kezdenem fogyni, de soványmalac vágtában, csak az ideggel jár, azt meg végképp nem bírnám. A böjtöt mi úgy tartjuk, hogy péntekenként napi háromszor szabad csak enni és ebből egyszer jóllakni, hús meg pia semmi, zsíros dolog se, ez hamvazószerdán is így van. Ki lehet bírni na. Egyébként biológiailag a böjt egy méregtelenítő kúra.:ok:
 
Fánkot nem szoktam sütni, erre szerencsére ott van az Anyukám. Ő szívesen csinál, de én se tudok belőle sokat enni, mert nekem is epe gondjaim vannak.

Bosnyák Viktória "Amikor kivirágzott a fánkfánk" című könyvét még nem olvastam, de felveszem a listámra. Nálam még csak a Tündérboszorkány, Analfa visszatér, és Klott Gatya, ne fárassz! művei jártak.
 
Én is csináltam a múltkor (kicsit egészségesebbet, édesítővel és javarészt teljes kiörlésű liszttel) elég hamar "elpárolgott" ahogy a túrófánk is, amit vasárnap csináltam (ez is egészéges volt, mégis mindenkinek ízlett :D). Ez etóbbiba az a zseniális, hogy marha gyorsan megvan és közben nagyon finom. Csörögéből viszont még nem találtam jó receptet, van a fejemben egy emlék, egy ízről, azt keresem (mint sokszor máskor is) de még nem találtam meg. Nehezített pálya, mert közben ugye áttértem az egészéges, cukor és fehérliszt mentes/csökkentett kajákra, ezekről még nehezebb jót csinálni, de nem lehetetlen. Csak próbálkozni kell, keresni egy jó receptet és persze sikérrel javítani a tk lisztet :D Jah és nálunk még becsúszott egy gesztenyetorta is, mert a zuramnak születésnapja volt és ez volt a kívánsága, természetesen egészségtelen, cukros verzióban :D Amúgy a fánkokról még ő se mondta meg, hogy nem hagyományosak, pedig eléggé ki volt akadva, mikor közöltem, hogy nem "rendeset" csinálok. Szerintem mire kisült már nem emlékezett.
Nem tudom a farsang meddig tart pontosan, de az oviban 25-én lesz :confused: remélem nem lesz beteg a gyerkőc, mert már nagyon várja, hogy teknős lehessen :love:
 
Kedves @Babulu, remélem, nem haragszol, ha kötekszem. Ha Te csinálod a teljes kiőrlésű lisztből a dolgokat, az nagyon jó, mert amit a boltban barna meg félbarna meg teljeskiőrlésű név alatt árulnak, az minden, csak nem az, amilyen név alatt árulják. Apám a leghosszabb ideig (6 évig) pékségben dolgozott, ő mesélt nekünk ezekről. Elmondta, hogy nemfehér lisztből ipari méretekben képtelenség olyan szellős pékárut sütni, amilyet a vevők elvárnak, úgyhogy mesterséges ételszínezékekkel érik el a kívánt színt. Ugyanolyan fehérliszt, mint a másik. Igazság szerint nekem a cukrot pótló édesítőkkel van a bajom. Mesterségesek, és a többségük a sütéstől kifejezetten rákkeltő lesz, úgyhogy sokkal egészségesebb, ha mérsékeltebb mennyiségű cukrot használunk, ami ráadásul a süteményeket kezelhetőbb tésztájúvá is teszi (ezt anyu mondta, én nem értek hozzá). Lehet barna cukrot vagy mézet használni édesítéshez, persze csak módjával. A fánk isteni finom a házilag eltett lekvárral ízesítve, ez is csökkentheti a cukor mennyiségét. Egy falubeli nagygazda azt mondta: ő szájába nem vesz semmit, ami étolajban sült, mert ő tudja, mi vegyszert szór rá a napraforgóra, meg boltban vett zsírban sült ételt se eszik, mert azt is tudja, mikkel tolják a disznókat, amiből a zsír van, inkább hízlal hármat-négyet saját részre, levágja és telenyomja a fagyasztót, meg csinál lesütött húst. Hát, valahogy igazat tudok neki adni... Na eddig a kötekedés, remélem nem bántottalak meg vele se Téged, se senki mást!:love:
Most találkoztam nemrég újra össze egy volt diákunkkal, motoralkatrészek és motorszerelés ügyben, de kiderült, hogy még nagyon sok dologról nagyon jól el lehet beszélgetni vele: gyereknevelés, pszichológia, családi dolgok, és nagyon jó dolgokat mond. Kiderült, vegán, úgyhogy szerintem legközelebb erről fogunk beszélni vele. Mivel le szeretnék fogyni majd, ha a fő stresszor megszűnik, több irányból is szeretnék érdeklődni a lehetőségek iránt. Semmi drasztikusat nem akarok, 5 év alatt szeretnék 25 kilót ledobni, ebből 10-et az első évben, aztán fokozatosan a többit, és kemény korlátok vannak, amikről majd írok. Készüljetek, a Ti tapasztalataitokat is meg szeretném tudakolni!
Szóval azért szeretném, ha a fenti képen szereplő fincsiségekről sem kéne teljesen lemondani.
@Babulu meg fogom kérdezni anyut a csörögefánk receptjéről, hátha tud valamit arról is, lehet-e teljes kiőrlésűből csinálni!
 
Nekem nyáron befigyelt egy inzulinrezisztenciagyanú, akkor kényszerűségből átálltam a diétára. Közben kiderült, hogy csak a határon vagyok, de a diéta javasolt. Egyébként 2 hét után átállt a szervezetem és jobban érzem magam. A fiúknak sem árt meg. Amúgy is anyum kivételével minden felmenőm cukorbeteg, apukám konkrétan IR-es volt, csak akkor még nem tudták ezt így/nem foglalkoztak vele. Magam sütöm a kenyeret, a sajátomat és a fiúkét is, mert a bolti néha vacak, arról nem beszélve mennyibe kerül. Tudom, hogy a bolti tk, csak hírben az, mindig megnézem a címkét, ha venni kell, mert nem tudtam sütni. Amúgy megeszem én a cukrot is meg a fehéret, ha nincs más, vagy nagyon kívánom. Múltkor pizzát sütöttem, pizzalisztből és az minden csak nem tk :D Édesíteni igyekszem eritrittel vagy xylittel, ezek elvileg természetes anyagok, ún. cukoralkoholok, aminek a léynege, hogy nem tolja fel gyorsan a vércukrod. A kenyerem és a fánkom (sőt a kalácsom is) szellős, hidd el én sem enném meg, ha cipőtalp lenne ;) Amúgy olyan 2/3-ad tk, ez az IR-es javasolt arány a maradék fehérliszt, így lesz belőle lassan felszívódó szénhidrát, ami jó szénhidrát. Mert hogy attól se kell félni, kell a szervezetnek az is. Amúgy szerintem, ha valaki csökkenti a cukor, zsír és fehérliszt arányát, nem krumplit eszik tésztával és kenyérrel, akkor fogyni fog. Nekem is lement (pedig amúgy nem is éreztem magamon, nagyon nem is látszott) 10 kg. Tankönyv szerint még van 5, mert mélynövésű vagyok, de az a seggem és ha a világ végéig futnék sem tudnám elhagyni se :cool: Lekvár is saját, a régebbiek cukorral (nem 5 kg, csak úgy módjával, hogy finom legyen) tavaly meg tettem el édesítőset magamnak, mert a fánkhoz az kell :)
 
Böjtölni éppen nem szoktam, nem fér bele az "egészségtelen életmód"-imidzsembe, viszont olyannyira meghíztam az elmúlt 1 évben (és ennek semmi köze a járvány miatti degedőzéshez, mivel az életvitelemben lényegében semmiféle változást nem hozott a kialakult helyzet), hogy épp ma 6 hete elkezdtem fogyókúrázni, és épp ma reggel értem el a -5 kg-ot. Már a fogyás sem a régi, anno ha belekezdtem a koplalásba, az első hónapban már leugrott 6-8 kg, de azért így sem vagyok elkenődve :)
 
Jaj de jó csajok, folytassuk ezt a témát! Szíves engedelmetekkel lementeném a kommentjeiteket, nagyon hasznosak! Annyi mindent hallani, a sok közül össze lehet gyúrni egy működőt. Ha valakinél van bevált recept, az különösen jól jön!
Sajnos anyai ágon nálunk mindenki cukorbeteg volt, és komoly rizikófaktor az elhízás (vágósúlyban vagyok;)). Ezért is akarok szépen óvatosan fogyogatni, diétázgatni, de csak feltűnés nélkül, mert apám azért is a szegény szívbeteg anyámat ordítaná le, hogy mi már ez a baromság megint, koplalni kell és kész (azt ő nagyon tud, és nem is feltűnő, hogy ideges miatta, mert alapjáraton is egy idegbeteg vadbarom). Úgyhogy csak feltűnés nélkül, nem eszünk mást mint egyébként, igyekszünk nem éhesek lenni, mert akkor az idegeink kevésbé bírják az "otthoni" strapát;):heureka:
 
Nekem bevált, hogy tényleg sokszor kell enni (napi 5-6) és jókat. Akkor nem leszel éhes és ideges :) Nyilván az én módszerem nálad nem játszik (zabkása reggelire meg no cukor és tsai) de emellett a mozgás is fontos, azt észrevétlen is lehet ;) Én futok, tornázok, ahogy időm engedi. Mostanában kiváltottam az óvodába menetellel, ami napi kétszer 2,5 km kb. Hazafelé sokszor futni kell a gyerek után/mellett, meg amúgy is tempósan sétálok. De amúgy igen, a gyaloglás, séta is mozgás, simán lehet tőle fogyni, nem kell feltétlen maratonokat futni. Vagy bicikli, úszás, igazából mindegy, csak mozogjon az ember és minél többet, főleg ha előtte nem tette. Én is itthon tunyultam, aztán elkezdtem, most meg már majdnem hiányzik (na jó, néha tényleg). A zuram is büszke, mondja is, ez jó motiváció. Főleg, hogy ő mindig mozog valamit, nem bírja és nem is szereti az ülést, fekvést, semmittevést. A munkája miatt úgyis ül egész nap, fáj is a háta, dereka, itthon nem szeret már punnyadni. Jobban érzi magát, ha ás, fát vág, kertet rendez, barkácsol, akármi, csak menjen magának előre :D És igen, a koplalás a legrosszabb, amit csinálhat az ember. Rövid távon lehet eredménye, akár látványos is, de hosszú távon tutira többet árt, mint használ. Szóval mértékletesség. Ilyen jut eszembe, hogy ha eddig 2 cukorral ittad a kávét, igyad 1-el. Ha megettél 2 szelet sütit, egyél csak egyet. Ha két szelet kenyeret ettél a bableveshez, egyél csak egyet. Apránként, óvatosan és akkor lesz tartós. Egyébként hamar át tud állni a szervezet ;)
 
Szuper, köszi! Minden reggel fél liter tejjel kezdek, meg hozzávaló mikormivanéppennel (száraz kenyér vagy keksz). Mindig tettem a tejbe 1 kanál cukrot. Ugyanis nemigen van időm a melóhelyen enni. Ezen változtatunk, mert a múltkor a fél kanálra csökkentett cukormennyiség miatt, mire fél 1-kor tudtam enni, a szememben a kopogásdetektorok már kiakadtak:D
OK megfogadom a tanácsot!
Anyutól meg megkérdezem a csörögefánk receptet estére;)
 
Csöröge fánk

Hozzávalók: 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is), 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tejföl, csipet só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromlé, olaj a sütéshez, porcukor.

Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk és elkeverjük a citromhéjat, sót. A citrom levét összekeverjük a szódabikarbónával, ezt is hozzáadjuk.

A tojás sárgáját és a tejfölt jól elkeverjük és hozzáadjuk a liszthez, jól kidolgozzuk, puha tészta legyen. Fél órára hűtőbe tesszük, utána 3 mm vastagra sodorjuk és a szokásos módon kivágjuk, kisütjük.


Forgácsfánk 1. (finom, érdemes dupla adagot készíteni)

Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna, 1 csomag vaníliacukor, 5 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 2 tojás, egy csipet só, 3 evőkanál tejföl. A sütéshez olaj.

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint, a tojást és a tejfölt is beletesszük. Összegyúrjuk, fél cm vastagra sodorjuk, szaggatjuk és olajban kisütjük.


Forgácsfánk 2. (anyukám legbeváltabb receptje)

Hozzávalók: 60 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű), 3 tojás, kevés cukor, sütőpor, kevés tej.

Elkészítés: A tésztát gyengére kell összegyúrni és vékonyra, úgy, mint a levestésztát, majd ki kell sodorni. Derelyevágóval szalagokra vágjuk, kötést csinálunk rá, és forró olajban kisütjük.

(Anyukám úgy szokta, hogy a téglalap hosszabb élével párhuzamosan a közepére nyit egy vágást, és az egyik végét azon átbújtatja.)

Egészségetekre!:)
:spagetti::ehes:
 
Köszi a receptet ;) A tejbe ne kenyeret meg kekszet tegyél, hanem valami natúr műzlit és máris jobb lesz :D De ilyet ne csinálj, hogy nem eszel fél napig. Diétás és nagyon nyerő a korpovit keksz. Jó, hát nem édes, de én amúgy régebben is szerettem, szerintem abszolút az ehető kategória, próbáld majd meg. Azt bármikor eheted, gyorsan is megvan, akár rohanás közben is.
 
@Babulu nagyon szépen köszönöm a tippet, az igazság az, hogy semmi olyat nem ehetek, amit korábban nem ettem, pláne ilyen egészséges kajákat nem (pedig szeretem), de van egy Hoffherr-en "szocializálódott" őrjöngő idegbeteg főnököm, akinek csak az a kaja, amiről csorog a zsír, meg jól agyon van sózva. Mondjuk évek óta tudatosan kerülöm, hogy a jelenlétében egyek, mert semmi nem volt jó ott se, de ha meglát ilyesmit (márpedig az állapota ellenére tüzetesen és rendszeresen átvizsgál mindent), szegény szívbeteg anyámat ordítja le (aztán engem), aki ebbe bele is halhat, de ez őtet aztán a legkevésbé se érdekli, mert csak az a lényeg, hogy sakkban legyen mindenki tartva. Úgyhogy legföljebb annyi választásom van, hogy kevesebbet eszek ugyanabból, de csak lopva lehet, nehogy meglássa, mert idegrohamot kap. Két éve volt, hogy leüvöltött először engem, aztán szegény anyámat, hogy "Háromóránként esző, mind a csecsemők, így nem csoda, hogy így néző ki!!!!" (szemrebbenés nélkül a gyerekeim előtt), úgyhogy itt ez a legfőbb korlátozó tényező. Titokban kell mindent csinálni. Feltűnés nélkül. Lehet rejtett zugevő is vagyok emiatt. De ebben a k.va házban semmit nem lehet nyugodtan csinálni. Eredetileg úgy gondoltam, majd ha a főnök nem lesz, akkor majd, de valószínűleg addigra késő lesz, meg ha igaz a jóslat, akkor így is túl fog élni. Úgyhogy csak szépen titokban mindent. Mint az épülő motorjaimat.
Remélem, nekem sikerül máshogy csinálni. Remélem, ha eljön az idő, és útjára tudtam a kölköket:sze:engedni, lesz lehetőségem és helyzetfelismerő képességem, hogy megtegyem, amit ilyenkor meg kell, és nem jutunk el odáig, hogy útban legyek nekik
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
NaNa
Olvasás
816
Hozzászólások
24
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

NaNa további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére