Legális doppingszerek helybenjáráshoz, fogcsikorgatás helyett

Írta Szegecs a Agymenések blogban. Megtekintés: 342

Unatkozó németországi középkorú férfi munkavállalóként (azért EZ már halmozottan hátrányos helyzet, nem? :D ) tegnap úgy döntöttem, megtöröm a sör-unicum-unicum-sör-sör munkaütemet.

IMG_20200516_114150.jpg

Ez egy percre sem jelenti azt, hogy azok most kimaradnak, mindössze némi változatosságra támadt kedvem. Ha már ott voltam, körülnéztem a külföldi sörök polcán. Hamar megállapítottam, hogy a Motörhead mellett beza az Iron Maiden is képviselteti magát. Mivel életemben idén először mehetnék el koncertjükre, ami most jó eséllyel marad el, gondoltam, megtámogatom a bandát némi apróval, biztos rászorulnak :D Az már csak itthon tűnt fel, hogy a kupakok is egyediek, egy-egy albumborító van rajtuk a megjelenés évszámával.

A jobb szélső egy oxfordshire-i fekete sör (meglepően kellemes), épp most pattintottam, az Unicum mellett jobbra pedig egy gyömbérsör látható. Ez konkrétan egy "törpe", van 3-féle hobgoblin is... Arra felfelé elég sok whisky fogyhat :D

Csak annak apropóján kerül ez ide, mert ez a műjárvány kerek két hónap veszteséget okozott a jogosítvány felé vezető úton. (mint még jónéhányunknak, gondolom) Így aztán szörpölgetek, és közben csinálgatom a "vizsgákat" itthon a gépen. Mert ugye pontosan attól a naptól állt le a vizsgázás, amikor én odamentem, március 20-tól. Azóta történt némi változás a munkahelyemen és a vizsgarendben is, így most nem tudok csak úgy bármikor odaállítani, komolyabb logisztikai háttérmunkát igényel a dolog. Persze, a "gyalog" besorolást nem kell szigorúan venni, nagyon élvezem a 3.3-as V6-ot is a seggem alatt, de ha már itt a táltos a karámban, akkor na... jó lenne már meglovagolni legálisan azt a széles nyerget. Szépen nyerít hozzá, az is biztos :D

Szóval, motoros jogsi, Németország. Amikor először szembe jött velem a tesztszimuláció, jöttek a szemeim kifelé, mint a csigának... Mégiscsak 14 éve vezetek már, túl vagyok a félmillió karcmentesen, az átlagosnál hülyébbnek sem tartom magam (ahogy észreveszem, sokan azonban igen... :D) Szóval, hihetetlen volt. Alig volt helyesen megválaszolt kérdés. Ellenben anyáztam a kitöltés közben, hogy két jó válaszból kell válasszak.
Igen, erre nem gondoltam. Itt egy feladatkérdésre akár mind a három válasz lehet helyes és jelölendő, és ha csak egy hiányzó pipád van, akkor buktad a teljes feladathoz járó pontszámot, ami 2-től 5-ig terjed. Igen, vannak 5 pontos kérdések. Ami attól vicces, hogy én egy "jogosítvány-kiterjesztést" végzek, tehát nem első jogsi. Így nem 30 kérdés a nyúzópróba, hanem csak húsz. Ennek először örültem... Aztán kiderült, hogy ez nem feltétlenül jó, mert lehet max 6 hibapontod, a hetedikkel bukta van :D
Azt már megállapítottam, hogy a kérdések összeállításáért valószínűleg a világon mindenhol ugyanaz a 3-4 kétbites emberke felel. Azt is hamar konstatáltam, hogy ha motoros jogsim nem is lesz, toxikológiából, drogokra specializálva még doktorálhatok. Tekintélyes mennyiségű erre vonatkozó kérdés van, mint pl milyen lassan bomlanak le, milyen kihatásaik lehetnek, mennyi idő után számít egy ember "tisztának", stb... kiskeziccsókulom, honnan a náthás t...mből tudjam? Életemben nem éltem ilyenekkel, kérdezzenek a vörösborról, az okés... Szóval, visszasírom kicsit a magyar oskolát.

Hogy otthon most milyen árakkal kell számolni, azt nem tudom. Itt egy elméleti tanfolyami díj 250 unijós pénz. A kötelező óraszámon felül annyit látogathatod, amennyit csak akarod. Az elméleti vizsga díja 22,50. A gyakorlati órák duplaórák, ez nálunk 130 ojró. 12 dupla a minimum forgalmi vezetés, ha már van másik kategóriára jogsid, egyébként 20, + a járműkezelői órák előtte. A gyakorlati vizsga közelíti a 150 pénzt, és az iskola vizsgára ajánlása szintén még egy ilyen összeg. Azaz alkalmanként 300, itt nagyon nem éri meg megbukni. Meg ugye, akkor jönnek még a plusz gyakorló órák... Csupa öröm és bódottá'...

Ezek az árak erre a tartományra érvényesek, úgy tudom, bajoroknál még drágább, és a legolcsóbb jogsit szerezni Thüringiában.
Az elsősegély nem tétel, de tartományonként változó összeg, én egy 20-ast könnyítettem csak magamon. Fontos kitétel azonban, hogy pl. a hesseni elsősegéllyel nem csinálhatsz jogsit NRW-ben (nem annak a tartománynak a kasszájába fizettél, nem is biztos, hogy azt az összeget), nem fogadják el. Valamint még időben le kell adni az igénylést az új jogsi kiállításához az ordnungsamtnál (ez a helyi ocsmányiroda arra hivatott kirendeltsége), ez is még 42 konvertibilis valuta volt helyszínen elkövetve. Szóval, amíg nincs a hajtási passzus a kezedben, vigyázni kell, mit, hol csinálsz, a kész bárca azonban már érvényes a bundásrepublik egész területén, sőt, az egész eu-ban.

Mire idáig eljutottam, elfogyott a gyömbérsör fele is.... Az íze és a szaga kifejezetten kóla, színe a vörös sörökhöz közelít. Boldogult kőbányai lakos koromban egyszer kóstoltam már hasonlót csapolva, attól majdnem felsírtam, ez viszont kifejezetten jó. Igaz, az 16 éve volt. Lehet, csak öregszem?..
MoncA, Vidék és NaNa kedveli ezt.
  • NaNa
  • Vidék
  • Vidék
  • Vidék
Hozzászólnál? Jelentkezz be...