Dél-csehországi túra (2018. augusztus)

Írta MoncA a MoncA blogja blogban. Megtekintés: 407

Ezt a túrát ugyan nem 1 főre terveztem, de útitársam a motorja meghibásodására hivatkozva végül lemondta az utat. Nem különösebben izgatott fel a dolog, mivel ezt megelőzően is jártam már külföldön egyedül, így várakozásokkal telve vágtam bele a kirándulásba.

Mindössze 3 naposra terveztem a dél-csehországi körutat. A koncepció nagyjából a szokásos volt: kinéztem azokat a városokat, melyeknek kíváncsi voltam a történelmi belvárosára (természeti, geológiai látványosságokat ezúttal nem terveztem be), felfűztem őket egy ideálisnak tűnő útvonalra, navigáció híján megírtam hozzá az itinert, majd átgondoltam, miket kéne magammal vinnem.

A szállásokat már jó előre lefoglaltam két főre, amit sajnos már nem lehetett lemondani az utolsó pillanatban, de olyan jól éreztem magam egész út alatt, hogy azt sem bántam, hogy ráfizetek.

A tervezett programok sorrendje a következő volt: Melk (Ausztria, apátság), Český Krumlov, Holašovice, České Budějovice, Třeboň, Jindřichův Hradec, Telč. Aztán persze jó néhány helyen megálltam még, ahol valami szépségre bukkantam útközben.

Az 1.129 km kényelmesen teljesíthető volt, ráadásul a túrára a 16 lóerős kis Rebellel mentem kerülve a gyorsforgalmi utakat. A napi szakaszok úgy alakultak, hogy első nap 526 km-t tettem meg, mely alatt megálltam a melki apátságnál, valamint még aznap este megejtettem a krumlovi városnézést is. Második napra maradt az összes többi tervezett megálló, ami a települések közelsége miatt mindössze 163 km volt, végül a hazaútra maradt még egy laza 440 km.

A szállásadóim nagyon barátságosak voltak mindkét helyen. A második nap reggelén még ki is stafíroztak házi sütivel, gyümölccsel, egy doboz csokis keksszel, egy nagy palack ízesített ásványvízzel a mindenen átívelő cseh-magyar barátság jegyében. Útravalóul még felhívták a figyelmemet a třeboň-i darázsinvázióra, ami nem volt alaptalan, az egész várost és környékét belepték a fenevadak.

Azok kedvéért, akik eddig még nem mertek belevágni egyedül külhoni túrába, kezdésnek ajánlok valami hasonló utat. Ez kb. egy „level1”-nek felel meg minden szempontból, semmiféle kihívással nem kell számolni egy ilyen út során.

Nem fogom túlragozni az élményeket, úgyhogy jöjjön pár fotó kedvcsinálónak.


DSCF9273.JPG DSCF9105.JPG DSCF9223.JPG DSCF9345.JPG DSCF9408.JPG DSCF9446.JPG DSCF9514.JPG DSCF9570.JPG DSCF9646.JPG DSCF9698.JPG
NaNa, bocsi, Yamina és 1 másik tag kedveli ezt.
  • Vidék
  • Vidék
  • MoncA
  • Yamina
  • MoncA
  • Vidék
Hozzászólnál? Jelentkezz be...