2016. Kihagyhatatlan eseményei

Írta NaNa a Gondolataim motorozásról, munkáról, gyerekekről, meg ami még eszembe jut blogban. Megtekintés: 1837

Az idei esztendő is rengeteg remek lehetőséget tartogat arra, hogy nyeregbe pattanjunk, és nyakunkba véve a világot akár két keréken látogassunk el Európa motoros helyszíneire. Idén is rengeteg program, kiállítás, tárlat, fesztivál és verseny vár a benzingőz kétkerekű élvezőinek, akik akár már télen is találhatnak maguknak motoros elfoglaltságot. A teljesség igénye nélkül sorra vesszük, hova, miért érdemes ellátogatni idén – persze motoron!

Idén is megrendezésre kerül a European Bike Week, amely Európa legnagyobb kétkerekű fesztiválja. A szeptember 6. és 11. között megrendezésre kerülő rendezvényen minden évben 120 ezernél is többen látogatnak el a festői karintiai kisvárosba, Faak am See-be, köztük megannyi honfitársunk, hiszen Európa legnagyobb kétkerekű eseménye néhány óra utazással elérhető a magyar rajongók számára is.

Az esemény középpontjában természetesen a motorok vannak, ám emellett rengeteg program várja az érdeklődőket, akik napközben hobbijuknak hódolhatnak, este pedig bulizhatnak a színes zenei választékot nyújtó színpadok előtt. És minden napra jut egy túra is, amelynek az Alpok szemkápráztató vonulatai szolgálnak háttérül.

[​IMG]
Szintén csodálatos helyszínt találtak maguknak a Harley-Davidson-rajongók, a European HOG Rally elnevezésű esemény minden évben másik városban várja a motorosokat, idén június 16. és 19. között a szlovéniai Portorozban kap helyet. A tengerparti kisvárosban ebben az évben is több tízezer Harley-tulajt, és még több érdeklődőt várnak, az esemény színvonalát pedig jól mutatja, hogy évről évre minden kontinensről érkeznek rajongók.

A motorsportoknak megannyi legendás helyszíne van Európában, immár több, mint száz éve rendeznek versenyeket a kontinensen, egyes helyszínek pedig szezonról szezonra remek versenyeknek adnak otthont. A silverstone-i, a nürburgringi, a Le Mans-i, vagy akár a hungaroringi pálya évtizedek óta a motorsportok központjainak számítanak, megannyi sorozat látogat el ezekre a legendás pályákra, évente százezrek kelnek útra, hogy Európa legizgalmasabb versenyein szurkolhassanak.

De a motorversenyek helyszínei között is akad, amely kiemelkedő élményekkel szolgálhat a kétkerekű viadalok szerelmeseinek. Angliában, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Hollandiában rengeteg pálya van, amelyek évről évre adnak otthont a legfontosabb versenyeknek, ám talán mind közül kiemelkedik Jerez.

A spanyol pályát ugyan csak 1985-ben adták át, ám pillanatok alatt a motorversenyek középpontjába került. Ma már a szezonok előtt is fontos szerepet kap a jerezi aszfaltcsík, amelyen több kategóriában is rendeznek teszteket a sorozat kezdése előtt. A jerezi pályán idén is tartanak versenyt a motorsportok legfontosabb kategóriáiban, vagyis MotoGP- és Superbike-viadalnak is helyt ad a kiváló vonalvezetésű aszfaltcsíkon, előbbi, vagyis a Red Bull nevével fémjelzett Spanyol GP április 24-én, utóbbi pedig október 16-án kerül megrendezésre.

Ráadásul az andalúz város csodálatos hátteret biztosít a versenyeknek, a Sevillához közel fekvő Jerez rengeteg látványosságot nyújt a versenyek közötti szabadidő eltöltésére. A közelben van a tengerpart, Cadiz és Malaga, a Gibraltári szoros, így akár egy hosszabb hétvégénél többet is érdemes eltölteni a spanyol kisvárosban, amely a flamenco dallamok és az andalúz lovak otthona.

Ha valahol, hát Olaszországban bőven találunk motoros látnivalót, az olasz csizmában több olyan helyszín is akad, amely rengeteg érdekességgel szolgál a megszállottaknak. Bár Bologna nem csak a kétkerekű kultúráról híres, ha ellátogatunk az észak-olasz kisvárosba, nem mehetünk el a Ducati Múzeum mellett. Az interaktív tárlat, amelynek már virtuális bemutatója is fantasztikusra sikeredett, már magában is megállja a helyét, ám minden olyan ritkaságot is megtekinthetünk, amely a közel száz éve alapított olasz céget világhírűvé tette.

Idén ünnepli alapításának 32. évfordulóját a világ legnagyobb motoros múzeumaként számon tartott Nemzeti Motorbicikli Múzeum Birminghamben, a létesítmény a motor őskorából is tartogat néhány érdekességet a látogatók számára, így többek között megtekinthető egy még ma is működő 400cc Humber típusú motor, amelyet 1898-ban gyártottak. Érdekesség, hogy a múzeum nem a nyári időszakban a leglátogatottabb, a szigetország motoros szerelmesei ugyanis rendre karácsony környékén utaznak el Birminghambe, hogy egy egynapos motoros kiruccanás keretén belül a környék egyik éttermében fogyasszák el az ünnepi pulykát.

birminghami_motorkerekpar_muzeum.jpg
A motorversenyek szerelmesei számára kihagyhatatlan egy út a Man-szigetre, amely a világ legveszélyesebb utcai versenyének biztosít otthont. A Pokerstars által szponzorált Isle of Man TT elnevezésű utcai motorversenyt 1907. óta rendezik meg az Angliához tartozó szigeten, és kevés olyan dolog van a világon, amelyben akkora az egyetértés, mint abban, hogy ez minden idők leghalálosabb motorversenye. A tűéles kanyarok, a bukkanók, a kegyetlen sebesség évről évre szedik áldozataikat, összesen már 141 versenyző vesztette életét a viadal története során, de nézőként is veszélybe kerülhet az ember a háromszázzal repkedő motorok közelében.

A sziget Írország és Anglia között fekszik az Ír-tengeren, és messze a legnagyobb látványossága az Isle of Man TT, amely annak ellenére elképesztő népszerű, hogy a veszélyessége miatt már többször is igyekeztek betiltani. Bár sok más látnivaló nem rejteget a kis sziget, ám a motorsportok szerelmeseinek kihagyhatatlan élményt tartogat a többnapos eseménysorozattal egybekötött őrült motoros futam.

Újabb műfajt váltva nem hagyhatjuk figyelmen kívül a salakmotor-versenyeket, amelyek Európában különösen népszerűek, jól mutatja, hogy a világbajnoki viadalok közül csak egyet nem európai helyszínen rendeznek. A Magyarországon is roppant közkedvelt sportág egyik őshazájának Lengyelország számít, nem véletlen, hogy a 2016-os világbajnokság során három versenyt is rendeznek a lengyelek. Bármelyiket érdemes végig izgulni, ám Varsó talán a legkézenfekvőbb választás, a Lotto által támogatott Warsaw FIM GP idén május 16-án kerül megrendezésre. A lengyel fővárosban aztán tényleg van mit látni, két futam között az óvárosi piac, a varsói felkelés emlékére állított emlékmű, a Kopernikusz Tudományos Központ mellett a Lazienki park jelenthet kikapcsolódást.
Szegecs kedveli ezt.
Hozzászólnál? Jelentkezz be...