Építkezési tanácsok egyedül álló nőknek

Írta Yamina a Gurulások, miegymás blogban. Megtekintés: 953

Nos, a világ rendje megváltozik éppen, a környezetemben lévő építkezésbe fogott emberek vagy párosban tolják, vagy egyedülálló nők. Egyszem férfiről van ismeretem aki egyedül építkezik, és öt egyedülálló nőismerősöm tolja otthon az építkezősdit és harcol az elemekkel. Ne menjünk bele, hogy a társadalom miért kanyarodott ebbe az irányba, ezt el is engedhetjük, inkább nézzük a tapasztalati úton szerzett ismereteket, hogy mibe is vág az ember lánya, ha építkezésre, felújításra adja a fejét.

Az építőipar pillanatnyi állapota: teli csokos húszmillás építkezésekkel, ezerrel tolják a stadionépítéseket és útépítéseket, az építéssel, kőmíveskedéssel foglalkozó cégek szó szerint válogatnak a melók között. Mert megtehetik, hogy csak az extra profitosra hajtsanak rá. Szakemberhiány van, a jobb vállalkozók már kint vannak, aki maradt az vagy 3-4 évre előre már le van kötve, vagy ócska gané, ha azonnal ráér mert nincs melója. Ha neked kicsi, pármilliós feladataid vannak, felejtsd el, hogy találsz generál kivitelezőt, és ha ez tetézve van egy külterülettel, netán domboldalban vagy hegyoldalban álmodtad meg életed fészkét, akkor gatyát felkötni és indulhat is a rákkendroll, mert oda feljárni egyik se akar majd. Szopás lesz, és a rosszabbik végéről futsz neki.

Lélekben nem tudsz rágyúrni eléggé erre a feladatra. Felejtsd el, hogy szépen fogsz kérni, nőiesen és bájosan. Egy hónap múlva már úgy fogsz üvölteni mint a sakál, és villámgyorsan fogod eltanulni a kőművesek legdurvább káromkodós szófordulatait: mert lesz olyan szituáció, hogy az agyadban a biztosíték le fog oldani. Napjában kétszer, de inkább háromszor, néha előfordul, hogy óránként hatszor. Felejtsd el a jólneveltséget és a kedvességet: ha nem vagy láthatóan geci, és messziről érezhetően elég vérmes, simán megpróbálják a kanyarodó és hasas falat neked átadni kész munka címén, hogy azt majd ki lehet vakolni. Vedd elő az ostort, a legdurvább kocsmai bunkó stílust, ezt fűszerezd meg az építési ellenőr geciségével és máris kész építésvezető vagy, a szoknyát meg felejtsd el addig amíg be nincs fejezve a történet. Az a kifejezés, hogy "nem szeretném átvenni ezt a munkát, mert nem vagyok vele megelégedve" annak nincs súlya. Ez így néz ki reálisan és érthetően a kőmíves faj számára: "Miagecibeképzeled te ezt hogy én ezt kifizetem? Vagy lebontod a picsába és újra rakod normálisan, vagy eltakarodsz." És mivel ez a kőmíves fajta durva beszédű, de egyébként igen érzékeny állat, lesz amelyik megsértődve eltakarodik, hagyva szerszámot, odahordott anyagot. Ráadásul még akkor jártál jobban, hogyha elhúzott, mert ha mindent kétszer kell vele megépíttetni, sosem leszel készen, csak agyilag...
Egyszerűen vannak szakik, akik ha 10%-al jobban odafigyelnének, vagy csak legalább egyszer átgondolnák, hogy mit fognak melózni és milyen sorrendben, nagyságrendekkel jobb munkát végezhetnének, csak egyszerűen nem használják az eszüket. Sok minden miatt neked kell figyelned, és rá kell látnod a kivitelezendő feladatokra, azok egymásra épülésére. Erre jók a youtube videók és építkezős fórumok, ahol kiképezheted magad legalább alapszintetn, és ha már látják, hogy nem vagy teljesen hülye a témára akkor megfelelő respekted lesz, hogy ne akarjanak úton-útfélen átverni, rádtukmálni olyan melót, ami szar. Az se árt, ha van a talonban egy online supportod: olyan ismerős, aki ért a feladathoz, és ha nem is ér rá, de legalább a mobilos fotókra rá tud nézni, hogy épp rendben haladnak-e a feladatok...

Szabályok:
- nincs előleg. Senkinek. Ha anyád építi, annak se.
- generálkivitelezőt csak kötbérrel, határidőre (különben beesik neki egy zsírosabb meló és mehetsz a picsába a félkész romoddal)
- kifizetés csak kész, működő meló után, esetleg odahordott anyagra. Mindig legyen fennmaradó összeg, a meló átadása után egy hónappalig, hogy kiderüljön tényleg rendben van-e a meló. Akkor is, ha elsőre jónak tűnik.
- baráttal ne dolgoztass, mert jó eséllyel fogtok összeveszni. Leginkább akkor amikor kiderül, hogy a "baráti áron" végzett meló enyhén középmagas ár, és szar a kivitelezés minősége is. Melóban nincs barátság, csak pontos elszámolás. Rendszerint mindenki többet vár: te jobb melót ő meg lazább melót, így kerülendő a szitu...
- Saccperkábé fogod tudni csak a feladatokat egymásra szervezni. Mindig csúszásban lesz valaki, aki miatt a többi csúszik. Vagy egy munkagép adja be a kulcsot, vagy az anyag késik, vagy kiderül, hogy még a bontás/építés nem olyan egyszerű mert 30 éve odabetonoztak egy olyan páncélbetont, hogy külön gépet kell hozzá bérelni... Ezzel arányosan változnak majd a költségek is.
- A kiszállítás fogalma relatív: kifizettetik a raklapot, a depózást, a kiskutya pisit is a telepről, aztán kiderül, hogy lesz behajtási engedély még 11 ezerért (önkormányzat tartja érte a markát ha nagy autó kell), vagy csak a falu határáig viszik el, esetleg hívjál már még embert, mert a fuvaros egyedül nem tudja leemelni a cuccot a kocsiról... Ami mondjuk egy 30 kilós akrilkád és ha felszívod magad, egyedül is bevonszolod nő létedre... csak az az alkoholista piaszagú barom amelyik hozta, menni nem bír, de teherautó van alatta...
- Ha megkéred az embert, hogy kiszállítás/kivonulás előtt hívjanak fel egy órával, tuti akkor fog csörögni az ember amikor a kapuban megállt. Elvárják, hogy te haptákban állva lessed őket, de egy gazszálat nem tesznek azért keresztbe, hogy élhetőbb legyen a történet. Üvölteni felesleges miatta, szopjon ő, hogy várnia kell, mondod neki, hogy mit kértél, most ez a következmény. De ezért te is szophatsz, ha mondjuk nem tudja lerakni a sittes konténert bent a telken, hanem csak a kapuban lehajítja, mert neki mennie kell. Másnap már nem áll be a cseréppel a darus teherautó, szervezheted azt két nappal későbbre, mire a kapuból eltakarodik a sittes konténer. De az nem fog, mert a szállító kocsit javítani kell és még két napot ráhúznak, az eső meg csak hull, csak hull az égből... a kibaszott vihar meg tépi le a fóliát a tetőről egy kurva telefon miatt... osztán maradjál te meg cuki bájos nőies pillarebegtetős cicabogár, ugye?
- Legyen két-három fuvarosod talonban: egy olyan akinek daruja is van, egy kisebb meg egy nagyobb a dimenziók függvényében.
- Legyenek izmos férfi haverjaid, barátaid, akik időnként segítenek levenni/feltenni dolgokat.
- A kalákánál nincs jobb. Beállítod a bográcsot, főzöl nekik amíg ők csinálják, közben megbeszélik nyolcvanhat irányból közelítve, lassabban, de a legjobban halad. Jó hangulat, kaja, haverok, szépen megújuló házikó.

Anyagrendelés:
- sóder, cement még elérhető, de a betontéglák őszre rendszerint hiánycikkek,
- ha valami két- három napon belül megérkezik, még az is tökjó!
- cserepet egy hónapra, a kőzetgyapot kiszállítását fél-egy évre ígérik.
- a gyártót érdemes felhívni, mert lehet nála a legolcsóbb, ő tudja épp hol van nagy lerakata.
- ha nála nem olcsó, akkor a területi képviselőt ki kell kérdezni, hogy hol a legnagyobb tételben vásárló telepük a közeledben, és ott kell megvenni olcsóbban, mert a nagy forgalom kisebb árrés...
- a kiszállítást mindig egyeztesd, hogy mivel mit hoznak odaviszik-e és leteszik-e a kertben, beviszik-e, stb.

Gépek bérlése:
- a kéziszerszám, személyautóba beleférő dolgok könnyen, napi szinten elérhetők.
- a bobcat, forgókotrók egy hónappal előbb lefoglalandók, ha jót akarsz emberrel együtt, de van amikor jobban jössz ki, ha egy napra kibérled, kihozzák, leteszik és gyááá.... megtanulod kezelni, vagy hívsz egy havert aki ezt már tudja.
- betonmixerből meg pumpásból volt aki azt mondta 5 év múlva ér rá...

Ruházat:
kényelmes, mozogni leülni lehessen benne, laza de nem túl bő. Bontás esetén szigorúan zárt ruházat (a legdurvább nyárban is igen), mert baromi kellemetlen amikor a dekoltázsodba belehullik a tetőről a menyétszar, és utána két hétig vakaródzol, a bőrgyógyászzal együtt, mert annak lövése nincs, hogy mit adjon a bőrödre, sose látott még ilyet. Legjobban a zárt hosszú pólók, hosszú nadrággal vált be. Sokzsebes melósgatyát érdemes beszerezni, egyrészt, hogy a brifkót, kpt ne kelljen letenni, zárogatni a kocsit, másrészt hogy ha meg kell fogni egy szerszámot (meg kell, nem úszod meg, mert mindig hiányzik egy ember!) akkor le tudjál tenni minden kezedben lévő dolgot úgy, hogy azok ne vesszenek el (mert minden elveszik, minden alá kerül valami, vagy ráteszik vagy bármi és a jövő héten kerül elő).

Sportcipő gyorsan elfogy egy építkezésen, nekem legjobban a kirándulós bakancs vált be: azzal nem gond belerúgni a vasbeton hálóba, és nem fordul ki a bokám a gerendákon egyensúlyozva se, amikor azok a talpam alatt megindulnak, és különösebben nem érdekli a cipőt a rákötő beton se.

Nos, egy biztos: kiképzőtábor a javából, és aki nő létére ezt végigcsinálja, az frankó, hogy azzal is rábaszik, hogy baromi nehezen fog találni magához képest elég karakán és talpraesett fickót a mai világban. Meg ahogy elnézem, a régi világban is így volt ez, mert Nagyim egyedül tolt le egy építkezést gyerekkel, aztán egyedül is maradt élete végéig... Annyit melózott, annyit szopott vele, hogy végül nem talált arra érdemest, akit beleültessen a jóba...

Nők építkeznek. Kifordult ez a világ.
Szegecs kedveli ezt.
  • NaNa
  • Yamina
  • birge
  • Yamina
  • NaNa
  • Vidék
  • Yamina
Hozzászólnál? Jelentkezz be...