2014/22 - Kerti lámpa!

Írta PapírCica a PapírCica blogja blogban. Megtekintés: 1761

Kezdjük ott hogy világ életemben 2-es voltam fizikából. Na, innentől kezdve bukna is ez a blog, de mit ad isten, az apám és legfőképp drága bátyám is villamossági szaki…. tizenévesen már jártam velük melózni: falat véstem, a behajlított műanyagcsöveket gipszeltem a helyükre, aztán vezetéket húztunk, kapcsolókat, konnektorokat kötöttem be az utasítások szerint. Persze semmi komoly, és igazából néhány alapfogalmon túl (fázis, nulla, föld, soros, párhuzamos, csoki, kismegszakító, stb. ) többet nem is ismerek a villanyszerelésen belül. Ez a kevés viszont elég ahhoz hogy ne ijedjek meg egy kerti lámpasor összedobásától.

Viszont folyton az orrom előtt szereltek a pasik, hát jött a vállvonás: nem lehet az olyan nagy dolog!

Merthogy kerti partit szerveztem, de eszembe jutott hogy már tavaly is folyton a világítással volt gond, mert a tűzrakó-helynél semmi kerti világítás nincs kialakítva. Előkapartam az alumínium oszlopot, ami régen is már lámpaoszlopnak volt használva, csak totál máshol, és agyalni kezdtem.

Az oszlop helyét hamar megtaláltam, és azt is kitaláltam, hogy egy refi mindenképp kell rá, és ezt bizony külön akarom üzemeltetni. Mármint külön a többi világítástól :D Bizony Megyer befúrta magát az agyam minden zugába, nekem kell olyan izzósor, mint ami ott volt…

Jött az agyalás, netes nézelődés…. Hamar kitaláltam mit kell venni, és totál bezsongtam, az irodában ülve alig vártam hogy hazaérjek végre lemérni a távolságokat meg mindent, hogy kiszámoljam miből mennyi is kéne… Na ennyire voltam bezsongva….

Végül uralkodtam magamon:

1. kivárni a munkaidő végét, és dolgozni is valamit

2. hazamenni nem rögtön boltba

4. oszlop felállítása, sok-sok számolgatás, méretvétel stb. (darabszámok és méterek számolgatása)

5. másnap munka közben bakelitek vadászása a neten, munka után elmenni a leszervezett bakelitvásárlós találkára, után boltba menés, megfelelő alapanyagok megvásárlása.

6. kivitelezés!


Na az oszlopállítás még hagyján, mert baromi hosszú volt, így elég volt csak leásnimegfelelő mélységben és máris stabilan áll. És az is bagatell hogy az oszlop és a diófa között kifeszítsem a kábelt. Az igazi meló az oszlopban végigvezetett, majd onnan a házilag barkácsolt mini villanyóra szekrénykébe vezetett bordázott védőcsőbe a kábelek behúzása. Merthogy egy kábel a lámpasortól, egy kábel a reflektortól, és egy másik kábel a leendő lámpasorhoz (merthogy rögtön eldöntöttem hogy lesz még egy). Na ezzel a kábelbehúzással még úgy is keményen megszenvedtem egy estét, hogy volt behúzó spirál otthon, de azért csak meg lett!!!

Azt végül bátyámra hagytam, hogy a korábbi konnektort szétszedje, onnan bevezesse az áramot a villanyóra szekrénybe és két kapcsolót (a refinek meg a lámpasornak) plusz egy konnektort bekössön. Azt hiszem nem nagyon szeretett érte :D


Felhasznált anyagok, vásárlási helyük és áruk:

1. alumínium oszlop – ház háta mögötti létrák alól kirángatva, megfejelve egy háromszög alakú ráerősített lámpatartó alu szerkezettel vagy mivel (ingyé volt, mert már megvolt)

2. reflektor – kerti faház polcáról elemelve ( gőzöm nincs annó mennyiért vehették a szülők)

3. 5m kábel a reflektorhoz (otthonról)

4. 9 m nem rozsdásodó huzal kifeszítéshez, hiltiszalag a fa törzse köré, kerítéshuzal feszítő izé… (mindent otthonról szedtem össze)

5. 20m kábel amire az izzófoglalatok kerültek szerelésre, és a maradék a leendő izzósornak behúzva… (1480 Ft. baumax)

6. 8 db izzófoglalat (kb 1000 Ft baumax), ugyanennyi izzó (otthonról összeszedtem), 8 db bakelitlemez (nem bakelitből) (640 Ft. olx.hu)

7. 2 db kapcsoló (bátyusnak volt otthon)

8. szigetelőszalag

Egyéb eszközök amiket használtam: létra, dugókulcskészlet, fogók, csavarhúzók, sütő a bakelit hajlítgatásához, gyorskötöző, szilikon tömítő a lámpabúrák eső elleni szigeteléséhez, csavarbehajtó, éles kés.

Szóval PapírCica szerelt… a képek minőségéért meg elnézést mindekitől...

[​IMG] [​IMG]
[​IMG] [​IMG]
ekime6 és NaNa kedveli ezt.
  • NaNa
  • PapírCica
  • NaNa
  • NaNa
  • PapírCica
Hozzászólnál? Jelentkezz be...